Annelies Trädgård

Täppan jag är herre över!

Vårlökar

Publicerad 2016-05-12 17:01:33 i Blommor, Trädgård, Vår,

För att summera för mig själv och kanske även bidra till någon form av folkbildning tänker jag att det jag hädanefter läser på om vad gäller trädgårdsarbete och sånt jag lär mig eftersom ska komma att sammanfattas här på bloggen. Jag kommer aldrig att utge mig för att sitta med någon form av sanning och har därför inte heller för avsikt att redogöra för några källor. Om man utgår från att jag googlat mig fram till det mesta så är man nog så nära sanningen man kan komma. 😊

Jag har aldrig varit den sortens person som kan läsa på och studera ett ämne som helhet bara för att det är intressant och sen komma ihåg det jag läst vid ett senare tillfälle när det kommer till användning. Jag måste kunna omvandla det jag lär mig till praktik ganska omedelbart för att det ska fastna som kunskap. Detta innebär att jag oftast läser på om det som är aktuellt precis just nu och nu har tiden kommit till att lära mig mer om vårlökar.

Jag grävde ner krokusar, tulpaner och påskliljor i höstas när de såldes på Blomsterlandet. Påskliljorna var nog lite väl illa tilltygade innan de hamnade i backen, så de har inte velat visa sig denna vår. Däremot har krokusen och tulpanerna förärat oss med sin vårspralliga skönhet.

Lökarna ska planteras innan höstens första frost och det bästa är att plantera lökarna så snart man har fått hem dem. Om de måste lagras ska detta göras torrt och kallt, gärna mellan 10 och 15°C. Antagligen höll jag påskliljorna för varmt innan jag lyckades gräva ner dem vilket de nu visar genom sin silent treatment.

Lökar ska planteras på "tre lökars djup". Man utgår alltså från den lök man har och gångrar dess höjd med tre. Enkla regler är bra regler!

Tulpaner
I de allra flesta fall ettåriga. (Tydligen, ny kunskap för mig.)
Det finns de som kan bli fleråriga och om man "tar hand om dem på rätt sätt" så kan de blomma igen. I min lättskötta trädgård översätts detta till "ettåriga". 😉 Apeldoorn är dock ett namn som återkommer i min extremt omfattande tulpanforskning som en av dem som har bäst förutsättning för att blomma återkommande år till år och som även fungerar här i zon 5. Även vildtulpan sprider lökar och ska återkomma år från år här uppe. Verkar dock som att de gör sig bättre om de får växa just vilt istället för i rabatt. Tulipa Cosmopolitan är ett annat namn jag fått från säker källa som blommat i alla fall två år i rabatt inne i Umeå. Det cirkulerar även en del andra namn, men där har jag inte hittat någon information om i vilken zon man fått dem att bli perenna. Vanligtvis är det ju den södra halvan av landet man utgår från i de allmänna forumen om det inte specifikt står att det gäller de högre zonerna. Det är i alla fall min upplevelse.
Om man vill ge sina tulpaner de bästa förutsättningar för att blomma mer än ett år ska man långtidsgödsla dem efter blomningstiden och de ska helst ha ett par decimeter sand under sig. Tulpanerna får inte stå blött och är inte så förtjusta i regn. Då den anses komma från stäpperna i västra och centrala Asien kan man förstå att den trivs där det är varmt och torrt.

Jag petade ner mina tulpanlökar i rabatten i höstas och de har snällt kommit upp nu under våren utan mankemang. Har dock ingen aning om vilken sort de är eller om de har för avsikt att dyka upp igen nästa år. Jag kommer att flytta om lökarna och även plantera nya efter årets blomning och ska då försöka sikta in mig lite tydligare på någon sort som ska vara flerårig. Återkommer väl om ett par år och avlägger rapport med resultat ☺
 
Blommade hos mig 11/5.
Krokus
Krokusen är flerårig. Eller egentligen är själva löken ettårig, men den sprider sig och bildar nya lökar som blommar året därpå. Det finns även höstkrokusar, men jag har inte hittat någon sort som ska vara härdig i zon 5 eller 6. Zon 4 har jag hittat som högst. I och för sig är det även zon 4 som gäller för den kopparbladiga smällspirean jag har i samma rabatt, så kanske man skulle prova ändå?

Krokusen behöver Ingen gödning och trivs i konstant fukt. Jag har mina mot en solvägg och har själv aldrig vattnat dem, så antingen räcker rabattens egna fukthållning för dem eller så är behovet av konstant fukt inte så allvarligt som en del vill få det att låta som. Uppenbarligen överlever både tulpaner och krokusar i samma rabatt, trots deras olika önskemål om what I call some high quality H2O.
Blommade i min rabatt kring den 4:e maj. 

Påskliljor / Pingstliljor
Påskliljor och pingstliljor är de blommor ur Narciss-släktet som är vanligast i Svensson-trädgårdar. Skillnaden på dem är dels när de väljer att blomma (en ledtråd finns i namnen), men de skiljer sig även åt i utseendet. Påskliljan har bl.a. en större "trumpet" och pingstliljan en röd, krusig kant runt sin trumpet. Det finns dock ett 50-tal olika narciss-arter varför någon exakt beskrivning är svår att ge. Påsk- och pingstliljor är oftast gula och/eller vita. 

Narcissen trivs bäst på en ljus och sval plats. Gärna utomhus när temperaturen ligger över nollan, ju svalare den står desto längre håller den sig. Om man haft narcisser i kruka inomhus kan man plantera ut lökarna i trädgården efter att de blommat färdigt. Regelbunden vattning är önskvärt, men de behöver ingen nämnvärd gödning. Om man vill gödsla kan man göra det på våren och då med benmjöl eller algmedel. Rådjur och harar gillar inte narcisser.
 
Narcisserna är fleråriga. Om man har gamla lökar som slutat blomma kan de fått nytt liv av att man tar upp dem och delar på den. Troligt är att den förökat sig så mycket att den hindrar sig själv från att blomma. Vänta dock med att flytta om lökarna till dess de blommat färdig och bladen gulnat, eller ta det under hösten. Bäst är att inte flytta dem alls. Det finns vissa arter som kan spridas med frön.

    
Påsklilja till vänster och pingstlilja till höger.
(Bildkällor: norramunkeby.se och freewebs.com)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annelie

Efter att ha anlagt gräsmatta på drygt 1500 kvadratmeter inser man att det finns tusen och en möjligheter när det kommer till att anlägga trädgård. Jag har noll förkunskaper, stora drömmar, är bekväm av mig och har mycket kort tålamod. Vackert och harmoniskt ska kombineras med en gigantisk studsmatta och sandlådelek. Den har börjat ta form, men hur det kommer att utvecklas står skrivet i stjärnorna. Det är bara att hänga med och se vart det tar vägen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela