Annelies Trädgård

Täppan jag är herre över!

Gräsklippning och gräsklipp

Publicerad 2016-05-29 22:00:07 i Buskar, Bärbuskar, Fruktträd, Gräsmatta, Gödning, Häck, Trädgård,

Idag har gräsmattan fått sin första duvning. Då vi hoppade över sista klippningen i höstas hade den nu blivit rejält långhårig. Eller i alla fall delar av den:


Andra delar försöker jag att inte titta på så mycket. 😕


Ny för i år är den här lilla gynnaren... 
Vår äldsta har gett den det fantastiskt fantastifulla namnet... Wait for it... NYCKELPIGAN! 😄 (Att jämföra med vår robotdammsugare som vår yngsta namngett Professorn.)

Nyckelpigan är i skrivande stund ute på sin premiärtur hemma hos oss och kommer att ha baksidan som sin huvudsakliga arbetsplats. Denna del av gräsmattan behöver allra mest omsorg och då omsorg innbär klippning "ofta och lite" har jag konstaterat att jag hellre tar på mig ansvaret för "inte så jätteofta och istället lite mer" vilket klippningen på framsidan och gaveln innebär. (Enligt mig då, inte gräsklippningsexperterna.)
 
Det är en så otrolig kvalitetsskillnad på gräsmattan fram och den på baksidan som går att beskåda på bilderna ovan. Nu är de olika sidorna sådda under olika år och under väldigt olika förutsättningar, så det är bara att hoppas på att den på baksidan tar sig lite detta år. I år ska vi också lägga på lite mer matjord på baksidan för att jämna ut de värsta sättningarna som uppstod första året. Då sår vi ju även på en del och hoppas att den blir lite piggare. Just där den är som brunast har den även haft en del belastning under vintern då det vandrats fram och tillbaka till Attefallshuset på baksidan under dess konstruktion.
 
Nu har ju jag inte så himla mycket emot att klippa gräset. Jag tycker att det är rätt behagligt att få en stund för sig själv där man kan filosofera lite eller lyssna på en ljudbok eller nåt. Lite rörelse för kroppen blir det också. Eftersom det sällan är dökritiskt på dagen när man ska klippa gräset kan man dessutom spara det till en dag fylld av D-vitamin från himlen! Som idag!

En annan fördel med att själv klippa en del av gräsmattan med "vanlig" gräsklippare är att man får stora mängder med gratis mumma till sina växter. Gräsklipp har jag förstått av både min vän Google och mina kära föräldrars erfarenheter att det är toppen för t.ex. vinbärsbuskar. Sedan hindrar gräsklipp ogräs från att komma upp om man lägger på tillräckligt mycket och tillräckligt tätt. Fukten hålls även den kvar i backen med gräsklipp ovanpå så det är bara fördelar. Var dock försiktig med att lägga gräsklipp för nära stammen på träden/buskarna då detta kan vara gynnsamt för vissa sjukdomar och även få barken att ruttna i värsta fall.

Gräsklipp är även kvävefyllt varför det är bra att använda under våren och en bit inpå sommaren. Därefter bör man dock övergå till mer kvävefattig gödning för att växterna ska fatta att de behöver lugna ner sig innan vintern kommer. Rosor är inte heller några jättefans av alltför mycket kväve.

Gräsklipp och annat organiskt material ska man inte gräva ner utan lämna ovanpå så får våra vänner maskarna arbeta med att dra ner det i backen. Det blir då poröst, mulligt och fint i marken runt buskarna. Jag kommer nog även att använda mig av gräsklipp in min framtida jordgubbsplantering också. Det är ju fett najs att inte behöva rensa mer ogräs än nödvändigt! Lagom räcker för terapiarbete en varm sommardag! ☺

Idag har bärbuskarna och äppelträden fått sig ett ca. fem cm. tjockt lager av gräsklipp. Jag har sett rekommendationer om tio cm. men det hade nog inte legat kvar under mina buskar. Jag får väl istället fylla på lite oftare. Imorgon eller när det nu blir ska jag även lägga runt syrenerna och i häcken. Där vill jag verkligen slippa rensa så mycket ogräs som möjligt!
 
Vår Saskatoon Smokey blommar för fullt. En ny typ av bärbuske för mig som jag planterade förra året. Väldigt söta bär som ska göra sig bra som sylt. Hoppas på tillräcklig skörd för att kunna testa senare i sommar!

Även äppelträden har fått drygt fem cm. väl packat gräs runtom sig. Jag har tagit bort barken och lyft upp markduken under för att kunna lägga dit gräset och sedan har jag lagt på allt igen. En något intetsägande bild kanske, men det kommer ett längre inlägg om äppelträden vid ett annat tillfälle och då har jag förhoppningsvis lite bättre bilder att bjuda på!
Runt alla träd och buskar jag planterat har jag satt en rabattkant för att hålla så mycket gräs som möjligt borta från plantorna då gräset snor åt sig alldeles för mycket näring. Det gör det även väldigt enkelt att se hur stor ytan man bör hålla fri runt plantan. Måtten är typ 50 i diameter runt bärbuskarna och 100 cm i diameter runt träden.


Slutligen ett litet tips jag vill dela med mig av till alla häckplanterar och som relaterar till gräsklippning är något min käre far övertalade mig till. Jag ville sätta häcken så långt ut mot diket som möjligt. Min kloka pappa var dock väldigt bestämd (jag fick faktiskt inte något riktigt alternativ här) med att man ska ha åtminstone en gräsklipparbredd utanför häcken. Sjukt smart juh! Blir ju extremt mycket smidigare att hålla det snyggt. Även om gräset i diket växer och måste trimmas ner kan man vänta med det betydligt längre när man kan klippa runt häcken, för det ser ändå välvårdat ut då!
 

Om

Min profilbild

Annelie

Efter att ha anlagt gräsmatta på drygt 1500 kvadratmeter inser man att det finns tusen och en möjligheter när det kommer till att anlägga trädgård. Jag har noll förkunskaper, stora drömmar, är bekväm av mig och har mycket kort tålamod. Vackert och harmoniskt ska kombineras med en gigantisk studsmatta och sandlådelek. Den har börjat ta form, men hur det kommer att utvecklas står skrivet i stjärnorna. Det är bara att hänga med och se vart det tar vägen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela